Кулінарія

12 узбецьких блюд з м’яса

Національну кухню Узбекистану складно собі уявити без м’ясних страв. Найпоширеніше блюдо в узбецькій кухні – це баранина, рідше зустрічається яловичина, і ще рідше – конина. В цю підбірку ми не включали рецепти приготування страв на відкритому вогні, залишили лише те, що можна приготувати в домашніх умовах: у казані, каструлі або на сковороді. Ми будемо готувати лагман, шурпу, чучвару, ханум, димламу, кабоб та інші страви.

Баранина – найпоширеніше м’ясо, що використовується на приготування традиційних узбецьких блюд. Причому в приготуванні використовується не тільки м’ясо, але і баранячий жир (курдюк), яким замінюють масло.

Димляма – овочі з м’ясом по-узбецьки

Ще один цікавий рецепт узбецької кухні, схожий на рагу. Готується без зайвих складнощів в казані в домашніх умовах. Для приготування знадобиться досить великий шматок м’яса баранини на кістці, картопля, морква, солодкий перець, баклажан, капуста, помідори і різні спеції.

Інгредієнти для димлями з бараниною по-узбецьки:

  • Баранина на кісточці – 700 г
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Капуста – 100 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Спеції для смаження м’яса
  • Зіра суха
  • Коріандр
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль
  • Зелень різна

Шурпа смажена, узбецька, з яловичини і баранини

Відмінний рецепт шурпи з двох видів м’яса, який неодмінно сподобається знавцям і любителям узбецької кухні. Спробувавши одного разу це блюдо, ви неодмінно захочете його повторити в майбутньому.

Інгредієнти для м’ясної узбецької шурпи з яловичини і баранини:

  • Яловичина – 300 г
  • Баранина – 250 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт. (великий)
  • Горох нут – 250 г
  • Помідор – 1-2 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Перець стручковий – за смаком
  • Перець запашний – за смаком
  • Зелень – для подачі
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Манти по-узбецьки з бараниною

У цьому рецепті ми наочно показали спосіб приготування узбецьких мантів з м’ясом баранини. Показаний класичний спосіб приготування м’ясної начинки для мантів, а також техніка ліплення.

Інгредієнти для мантів:

  • Вода – 180 мл
  • Борошно – 2. 5 склянки
  • Сіль – 0. 5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Баранина – 400 р.
  • Курдючний жир – 40 р.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Зіра – 0. 5 ч. л.
  • Перець запашний – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Цибуля ріпчаста
  • Оцет
  • Перець червоний
  • Соус сметанний

Казан-кебаб з баранини і картоплею по-узбецьки

Готуємо смачне узбецька страва з баранини і картоплі в казані. Обсмажуємо попередньо замариноване м’ясо баранини, а потім картоплю в курдючному жиру. Подаємо на одній тарілці до обіду або вечері.

Інгредієнти для казан-кебаб:

  • Баранина – 1 кг
  • Ріпчаста цибуля – 3 шт.
  • Оцет 6% – 3 ст. л.
  • Лимон – 1/2 шт.
  • Картопля – 400 г
  • Базилік, кінза – пучок
  • Сіль – за смаком
  • Спеції (зіра, чорний, червоний мелений перець) – за смаком

Рецепт смаженої баранини по-узбецьки в казані

Готуємо смачне і ароматне смажене м’ясо в казані з цибулею і гострим перцем.

Інгредієнти для смаженої баранини:

  • Баранина – 500 г
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Спеції для смаження м’яса – 1 ч. л.
  • Перець гострий – 1 шт.

Казан-кабоб з м’яса баранини по-узбецьки

Готуємо смачне узбецька страва кабоб з баранини в казані. Смачне, соковите і ароматне м’ясо з обсмаженою в курдючному жиру картоплі, гарнір і м’ясне, два в одному.

Інгредієнти для казан-кабоб:

  • Баранина – 500 г
  • Картопля – 500 г
  • Прянощі для плову – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 50 г
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.

Басма в казані по-узбецьки, з м’яса баранини

Готуємо смачне і колоритне м’ясне узбецька страва в казані. Для приготування басми будемо використовувати баранину на кістки, картоплю і овочі. Блюдо виходить дуже смачним і ситним, схожим на рагу.

Інгредієнти для узбецької басми:

  • Баранина на кісточці – 500 г
  • Помідори – 100 г
  • Морква – 100 г
  • Цибуля ріпчаста – 200 г
  • Болгарський перець – 50 г
  • Картопля – 300 г
  • Капуста білокачанна – 500 г
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Копчена Паприка – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний – за смаком
  • Перець чилі сушений – 3 шт.
  • Часник – 3 головки

Узбецькі страви з яловичиною

Яловичина – також досить поширене м’ясо в узбецьких стравах і застосовується для приготування різних страв від плову до лагмана.

М’ясний суп Лагман по-узбецьки, з яловичиною

Пропонуємо приготувати традиційний узбецька страва – лагман. Існує кілька варіантів приготування цього м’ясного узбецького супу, які залежать від регіональності. Смак лагмана можна охарактеризувати наступним чином: трохи гострий, з приємною кислинкою і тонким ароматом спецій, а також з легким присмаком часнику.

Інгредієнти для узбецького м’ясного лагмана:

Яловичина м’якоть – 300 грам;

  • Цибуля – 1 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Перець солодкий – 1 шт;
  • Перець гострий – 1 шт;
  • Редька зелена – 1 шт;
  • Капуста – 150 грам;
  • Помідор – 1 шт;
  • Паста томатна – 1 ст. л;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Коріандр мелений – 1 ч. л;
  • Аджика суха 0. 5 ч. л;
  • Масло рослинне – 3 ст. л;
  • Паприка суха – 1 ч. л;
  • Локшина для лагмана – 200 грам;
  • Сіль – за смаком.

Машхурда – узбецький м’ясний суп з махаємо і рисом

Дуже смачний і ситний зігріваючий суп узбецької кухні, готується з яловичини на кістці, маша і рису. Особливо добре варити такий супчик в зимовий час року.

Інгредієнти для Машхурди:

  • Яловичина на кістці – 350 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – 0. 5 шт.
  • Томатна паста – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Вода – 2 л
  • Картопля – 2 шт.
  • Маш – 100 г
  • Рис – 1 ст. л.
  • Зелень
  • Коріандр
  • Сіль
  • Перець червоний гострий
  • Солодка паприка

Каурдак з яловичини – печеня по-узбецьки

Достатньо відоме смачне і ситне блюдо узбецької кухні з яловичини і овочів, що представляє собою спекотне. Назва страви походить від киргизького кууруу, що перекладається як “смаження”. Існує досить багато різновидів каурдака, але у всіх варіантах в першу чергу йде обсмажування м’яса.

Інгредієнти для Каурдака:

  • Яловичина – 600 грам;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • Морква – 2 шт;
  • Болгарський перець – 2 шт;
  • Томатна паста – 30 грам;
  • Рослинна олія – 60 мл;
  • Зелень – 20 грам;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Картопля – 5 шт;
  • Зіра (кумин)- 5 грам;
  • Перець червоний мелений – за смаком.

Ханум з м’ясом і картоплею – паровий рулет, що нагадує пельмень

Ханум – смачне блюдо національної узбецької кухні, яке точно варто пробувати, хоча б тому, що воно нагадує так улюблені нами пельмені

Інгредієнти для Ханума:

  • Борошно – 320 г
  • Вода 130 мл
  • Сіль – 0. 5 ч. л.
  • Яловичина – 400 г
  • Жир баранячий – 50 г
  • Картопля – 300 г
  • Цибуля ріпчаста – 300 г
  • Зіра
  • Коріандр мелений
  • Перець чорний мелений
  • Олія – для змащування

Нарханги – м’ясо з овочами по-узбецьки

Інгредієнти для нарханги:

  • М’ясо – 500 г
  • Картопля – 4 шт.
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Помідор – 3 шт
  • Рослинне масло – для смаження
  • Кінза – 0. 5 пучка
  • Кріп – 0. 5 пучка
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Зіра – 1 ч. л.
  • Паприка – 0. 5 ч. л.